Skip to main content

Over Fiint

Fiint. Een naam gekozen vanuit mijn moedertaal Fries; ‘fynt’ betekent vind. Toevallig is ‘fint’ ook het Zweedse woord voor mooi of verfijnd. De ontwerpen die ik maak laten zich typeren door eenvoud en oog voor detail. Bij Fiint vind je objecten om cadeau te doen op speciale momenten, om te laten weten dat je aan iemand denkt of om je huis of jezelf nog mooier te maken. Vier het leven elke dag met Fiint. Ontwerpen met een kleine oplage, gemaakt in Haarlem. Zo heb je altijd iets unieks in handen!

Ik ben Elbrich Steegstra, ontwerper en illustrator. De natuur en haar structuren, de vormen van planten en bladeren kunnen mij eindeloos fascineren. Dat verwerk ik in mijn ontwerpen, soms letterlijk. Ik vind het belangrijk kleine dingen te vieren. De dagelijkse indrukken die de natuur en het stadsleven op mij achterlaten bieden mij inspiratie voor illustraties. En waarom zouden de dingen die we elke dag gebruiken niet mooi mogen zijn? Mijn ontwerpen pas ik daarom toe op uiteenlopende producten: papierwaren, ansichtkaarten, keukentextiel, sieraden.

Duurzame en tijdloze ontwerpen

Ik ben opgegroeid met het ideaal om mijn impact op de planeet te beperken. Het is voor mij belangrijk om die kernwaarde door te voeren in mijn werk. Ik produceer de producten van Fiint zo duurzaam mogelijk. Mijn ontwerpen zijn tijdloos, zodat jij een aankoop voor het leven kunt doen. Ook ben ik altijd op zoek naar materialen en productietechnieken met zo min mogelijk impact op het milieu. Daarom werk ik onder andere met kleine oplages en maak ik sommige producten ‘on demand’. Op die manier blijf ik niet met grote restpartijen zitten.

Voor mij zit duurzaam niet alleen in de manier van produceren of het materiaalgebruik. Ik omring mij graag met spullen die echt bij mij passen en niet alleen trendgebonden zijn. Als je iets kiest dat écht bij je past doe je er veel langer mee.

Hoe het allemaal begon

Tekenen, hutten bouwen, lezen, verhalen illustreren, kookboekjes maken en dromen van een eigen winkel of restaurant. Dat is wat ik het liefste deed als kind. In 2006 ging ik naar de kunstacademie, daar wilde ik meer dan alleen illustraties maken. Ik vond het leuk om een compleet product bij een illustratie te maken; een kinderboek, een tafelkleed met servetten. De afgelopen jaren zijn er heel wat ideeën door mijn hoofd gegaan. Boekjes vol heb ik geschreven en daar komt nog steeds geen einde aan.

Na wat omzwervingen en een cursus edelsmeden in 2016 – een lang gekoesterde wens –  vielen er veel dingen samen. Hoe blij ik ervan word om iets te creëren. Mede gedreven door de enthousiaste reacties van anderen en hoe ze gecharmeerd waren van wat ik bedacht en maakte, besloot ik mijn passie achterna te gaan. Ik keerde terug naar mijn oorspronkelijke liefde voor illustreren en creëren. Ik wilde iets doen om de ontwerpen die ik maak met meer mensen te delen.

Veel plezier bij Fiint! Kijk rond op mijn site om te zien wat ik maak en hoe jij zelf mijn ontwerpen persoonlijker kunt maken!

Bekijk ook eens de ontwerpen die ik in opdracht maak op www.elbrichsteegstra.nl